TV



 

Follow ME

♥♥AFIE KHALID COVER ♥♥

nuff

Tuesday, 27 December 2011

Bunkface jelajah Indonesia

Sharing is Caring!
 




PELUANG mendekati jiwa anak muda ini mengungkap seribu macam kisah peribadinya. Namun, seberapa banyak persoalan yang ditanya, sebanyak itu juga pesannya agar segala apa yang disembangkan tidak diterjemah dalam sebuah lembaran cerita.


Kata Shamsul Annuar Mohd Baharom atau lebih dikenali sebagai Sam juga vokalis kumpulan Bunkface, biar episod peribadinya terus kekal dalam simpanannya sendiri tanpa perlu dikongsikan bersama khalayak kerana keutamaan dalam lapangan seni adalah untuk memperdagangkan bakat nyanyian yang ada bukannya mempamerkan kisah diri sendiri.


Kronologi yang pernah meletak nama Sam jauh ke atas adalah kisah cintanya bersama pelakon jelita, Juliana Evans. Ketika itu, wajahnya mula banyak menghiasi majalah dan dada akhbar. Namun, entah apa puncanya, hubungan itu berakhir.


Tatkala mengusik persoalan mengenai itu, Sam tersenyum dan menyifatkan apa yang pernah berlaku adalah pengajaran dan pengalaman tanpa perlu diungkit lagi.


“Saya optimis dan terus pandang ke depan. Saya tidak mahu lagi berbicara soal cinta atau apa saja yang berkaitan peribadi kerana ia sedikit-sebanyak memberikan tekanan kepada saya selain mengganggu perjalanan Bunkface. Lihat saja sebelum ini, wajah saya tidak lagi diletak selari dengan perjuangan muzik Bunkface sebaliknya penuh dengan kisah cinta dan peribadi.


“Cukup-cukuplah dulu ketika baru sibuk mengenal rentak. Kini, saya mula belajar untuk menjadi insan yang lebih berhati-hati dan matang untuk menentukan langkah sendiri,” katanya.


Bagaimanapun, kata anak muda berusia 24 tahun ini, kisah cintanya sebelum ini tidak sekali mengundang rasa kesal atau kecewa sebaliknya ia menjadi satu titik permulaan buatnya melihat senario bergelar selebriti dengan lebih luas dan logikal.


“Saya seorang yang berterus terang dan mudah. Saya tidak licik dalam berteka-teki terutama membabitkan soal cinta dan hubungan. Namun, lama-kelamaan saya sedar, sisi peribadi ada kalanya perlu disimpan kemas tanpa meluahkan kepada sesiapa. Lantas peristiwa itu saya jadikan sebagai pengalaman.


“Saya tidak kata menyesal dengan apa yang berlaku. Itulah rencah dan warna menjadi anak seni. Selepas ini apa yang boleh dikatakan, saya inginkan seorang wanita yang memahami dan bukan lagi mereka yang terbabit dalam lapangan yang sama dengan saya. Bukan cuba menyalahkan atau meletak hukum pada hubungan terdahulu sebaliknya itulah keinginan saya sekarang.


“Jujurnya, saya melihat pasangan atau kekasih adalah insan yang tidak henti menyokong dari belakang selain menjadi tempat terbaik meluahkan segala masalah dan perasaan. Mungkin jika datang masanya nanti akan diketahui juga. Saya tidak pernah mencari dan hanya membiarkan ketentuan itu yang datang sendiri.


“Setakat ini, saya lebih selesa sendirian dan meletak sepenuh fokus pada percaturan Bunkface,” katanya yang mengakui enggan kisah cinta mengaburi kariernya lagi.






Mengikuti Sam bersama dua lagi temannya, anggota Bunkface iaitu Paan atau nama sebenarnya Ahmad Farhan Hashim dan Mohd Farouk Jaafar (Youk) bulan lalu ketika mereka bertiga sibuk menjelajah kota Jakarta, Indonesia bagi mengintai peluang menembusi pasaran sana, jelas terlihat kesungguhan anak muda ini dalam memperjuangkan muzik mereka.


Sesekali Sam mengusik sambil berseloroh, mana tahu jika tepat percaturan yang dilakukan, mungkin dirinya bersama Bunkface akan menjadi bintang terkenal di serantau Asia Tenggara nanti.


“Alhamdulillah, Bunkface masih bertahan selepas lima tahun memperjuangkan genre dan imej muzik kami. Siapa sangka apa yang kami persembahkan mendapat tempat dan ruang di hati peminat. Namun, sejauh itu perjalanan kami ia tidak semudah yang disangka sebaliknya pelbagai ranjau dan dugaan yang kami tempuhi bersama.


“Kini selepas berpuas hati dengan apa yang kami capai dan lakukan di industri tempatan, kami beranikan diri untuk melangkah setapak lagi ke depan untuk menyebarkan pengaruh muzik kami di Indonesia. Itulah impian kami bertiga dan saya bersyukur akhirnya jalan itu terbuka untuk kami mencuba nasib. Saya tidak mahu meletak keyakinan tinggi melangit, namun apa yang kami lakukan setakat ini adalah permulaan yang baik.


“Insya-Allah jika ada rezeki, kami akan terbang ‘menjual’ muzik kami di sana pula,” katanya.


Bunkface berada di kota Jakarta selama seminggu November lalu bagi mengadakan persembahan di Hard Rock Cafe, Jakarta di depan wakil syarikat rakaman untuk menilai kemampuan dan kekuatan muzik mereka.


Kemudian, kumpulan yang menyuntik eksperimen melodi dalam jalur muzik alternatif rock ini diundang pula menyerikan festival Urban Fest 2011 di Pasar Seni Ancol, Jakarta sebagai satu-satunya bakat Malaysia yang diberi ruang menghiburkan golongan muda di sana.


Tidak hanya itu, Bunkface turut diundang menjadi tetamu istimewa, sekali gus membuat persembahan di program bual bicara popular di sana, Bukan Empat Mata.


Melihat peluang dan profil seni yang dihidangkan buat mereka, Sam yang juga anak kelahiran Basildon, England hanya mampu mengukir senyuman dan menyifatkan apa yang diberikan itu sebagai sebuah cenderahati indah atas segala usaha yang mereka berikan selama ini.


“Memang saya sendiri terkejut pada awalnya apabila diberitahu mengenai undangan ke Urban Fest dan membuat persembahan di Hard Rock Cafe. Maklumlah sejak dulu, ia bagai satu persepsi dan stigma kononnya bakat kita sukar menembusi tembok industri muzik di Jakarta. Lantas apabila kami diterima baik seperti ini, ia sudah tentu satu kenangan dan pengalaman indah buat kami bertiga.


“Kami ke sana untuk mencuba nasib. Mungkin darah muda berkobar-kobar, kami sentiasa memikirkan soal untuk ke depan dan memberikan yang terbaik buat pencinta muzik. Syukur alhamdulillah peluang ini sampai buat kami. Bayangkan Bunkface berada di Hard Rock Cafe dan membuat persembahan di depan wakil syarikat rakaman.


“Paling menggembirakan kami apabila tiga daripada wakil syarikat rakaman yang hadir sudah mula merisik kami. Sekarang semuanya dalam proses perbincangan dan pertimbangan.


“Kami ingin sekali melebarkan pengaruh kami ke sana dan itu sudah tentu menjadi misi terbaru Bunkface ketika ini,” katanya lagi yang kini sedang sibuk mengumpul material baru untuk album terbaru Bunkface.






PROFIL SAM BUNKFACE




Nama penuh: Shamsul Annuar Mohd Baharom
Tarikh lahir: 11 Disember 1987
Umur: 24 tahun
Tempat lahir: Basildon, England
Keluarga: Anak kedua daripada empat beradik
Kerjaya: Vokalis kumpulan Bunkface dan komposer
Album: Phobia Phoney
Pencapaian: Anugerah Kembara di Anugerah Industri Muzik ke-17, Lagu Rock Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-17 menerusi lagu Situasi, menerima pengiktirafan di Asia Voice Independent Music Awards 2009, Komposer Muda Berbakat di Malam Mesra Badan Pelindung Hak Cipta Muzik (MACP) 2011


SUMBER

Monday, 26 December 2011

KL Gangster 2

Sharing is Caring!
 
Wah filem KL gangster 2 masih dalam pembikinan.. kali nie KL Gangster 2 akan menceritakan apa yang berlaku pada Malik sebelum dia dipenjarakan.. jom kite layan sebalik tabir KL Gangster 2. x sabar nak tgok filem penuh :)






Photobucket

Photobucket

Photobucket

Saturday, 24 December 2011

Budak Punk Kena Rendam Dalam Sungai

Sharing is Caring!
 
DENGAN mengenakan pakaian seragam polis, 65 pemuda punk itu berjalan dalam tiga barisan lurus. Mereka bergerak menuju ke dataran Kompleks Sekolah Polisi Negara (SPN) Seulawah di Aceh Besar, Sumatera, Indonesia.
Melangkah penuh disiplin, mereka kemudian duduk bagi mengikuti sesi kaunseling membina jati diri yang dikelolakan oleh Majlis Permusyawaratan Ulama (MPU).
Di situ, mereka tidak dilayan sebagai pesalah sebaliknya digelar pelatih memandangkan mereka dikehendaki mengikuti sebuah modul pemulihan akhlak dan jati diri dalam tempoh tertentu.
Pada sesi itu, beberapa remaja kelihatan menundukkan kepala sambil mengesat air mata. Selama 10 hari mengikuti kem motivasi diri itu, mereka diajar menguruskan kehidupan dengan lebih baik yang semestinya berteraskan agama Islam.
Sama ada terpaksa atau atas kerelaan sendiri, rata-rata komuniti punk Aceh itu mengaku menyesal atas kealpaan mereka selama ini
Pada 10 Disember lalu, 65 remaja dan belia punk itu ditahan ketika mereka menghadiri konsert punk di Banda Aceh.
Golongan punk umumnya tidak diterima oleh masyarakat Aceh.
Malah, lelaki tidak dibenarkan menyimpan rambut panjang di wilayah yang melaksanakan undang-undang syariah itu apatah lagi membuat rambut tercacak.
Rantai anjing
Semasa ditahan, kesemua mereka didapati memiliki elemen budaya liar punk. Kebanyakan mereka mempunyai tatu di badan, bertindik, memakai gelang anjing, berbaju compang-camping, berseluar ketat dan berambut trojan.
Budaya sebegitu sememangnya tiada toleransi di Banda Aceh. Sejurus ditahan, mereka dikurung di dalam sebuah lokap. Pakaian, subang tindik dan rantai anjing mereka dibuang.
Selepas itu,kepala lelaki punk itu dicukur sehingga botak, manakala rambut perempuan dipotong pendek seperti polis wanita.
Pelatih lelaki juga diarahkan mandi beramai-ramai di dalam sungai

Daripada 65 orang yang ditahan, 30 daripadanya berasal dari Aceh manakala selebihnya datang dari wilayah lain di Indonesia seperti Lampung, Palembang, Jambi, Batam, Riau, Sumatera Barat, Jakarta, Bali dan Jawa Barat.
Seorang remaja punk yang dikenali sebagai Riyan berkata, latihan membina jiwa yang dijalaninya di SPN sangat berguna.
"Banyak perkara yang diajar kepada kami terutamanya mengenai disiplin dan peranan kami sebagai anggota masyarakat.
"Secara peribadi, kini saya merasakan saya mampu untuk mengatur hidup dengan lebih baik.
"Lebih penting lagi, kami dididik untuk mendirikan solat lima waktu," katanya kepada portal berita tempatan.
Pendapat Riyan itu disokong rakannya, M. Fauzi.
"Selain disiplin, kami didedahkan dengan latihan fizikal untuk menjaga kecergasan tubuh.
"Saya juga menghargai usaha kumpulan ulama yang datang ke sini untuk memberi kefahaman akidah kepada kami," katanya.
Selain suapan rohani dan jasmani, mereka perlu menjalani pemeriksaan kesihatan setiap hari.
Hasil pemeriksaan mendapati tiga pelatih mempunyai gejala hepatitis dan seorang disahkan positif penyakit itu.
"Jika ada pelatih yang tidak sihat, dia akan dikecualikan daripada mengikuti aktiviti fizikal," kata Fauzi lagi.
Syariah
Seorang pelatih perempuan, dikenali sebagai Sarah, 18, memberitahu, sepanjang berada di kem tersebut, dia menjadi lebih berdisiplin dan mendapat banyak pengetahuan agama.

Dia yang dibesarkan dalam keluarga yang berpecah berkata, pengaruh kawan telah mengheretnya kepada budaya punk.
"Saya sedar saya silap. Selepas keluar dari sini, saya mahu ke sekolah dan berazam menjadi anak yang baik," ujarnya.
Walaupun SPN bertujuan mendidik kumpulan yang telah rosak akhlak, masih ada pihak di Indonesia yang menganggap penahanan itu sebagai satu pencabulan hak asasi manusia.
Bagaimanapun, Gabenor Aceh, Irwandi Yusuf mempertahankan tindakan tersebut.
"Mereka terbabit dalam gaya hidup yang bertentangan dengan undang-undang syariah yang dilaksanakan di Aceh.
"Didikan disiplin, akidah dan moral ini merupakan keprihatinan kerajaan tempatan dan bukannya pencabulan hak asasi manusia," jelas Irwandi.
Menurut beliau, lebih 700 pengikut punk tinggal di Aceh. Mereka biasanya makan dan tidur di tepi jalan atau di tempat letak kenderaan.
Mereka tidak mempunyai pekerjaan bahkan tidak mendapat pendidikan di sekolah agama mahupun sekolah biasa.
"Walaupun itu hak mereka, kerajaan perlu memikirkan masa depan mereka.
"Bolehkah mereka sekadar menjadi punk ketika muda? Bagaimana jika mereka gagal mendapat pekerjaan? Apa akan jadi pada mereka pada masa akan datang?" tanya Irwandi.
Selepas tempoh latihan di SPN tamat, pihak berkuasa akan membantu pelatih terbabit mencari pekerjaan yang sesuai. Mereka juga diberi biasiswa bagi meneruskan persekolahan.
Wajar
"Kami menahan mereka bukan disebabkan cara mereka berpakaian. Islam tidak melarang umatnya berpakaian seperti kumpulan punk.
"Ramai juga yang mengaitkan penahanan ini dengan undang-undang syariah di Aceh tetapi ia sebenarnya tiada kaitan langsung," kata Irwandi.
Aceh merupakan satu-satunya wilayah di Indonesia yang melaksanakan undang-undang syariah. Malah, mahkamah syariah Aceh mempunyai bidang kuasa yang berbeza berbanding mahkamah syariah yang terdapat di wilayah lain.
"Perundangan syariah memang wajar dilaksanakan bukan sahaja di Aceh tetapi di seluruh Indonesia kerana 95 peratus penduduknya beragama Islam.
"Bahkan, Indonesia adalah negara yang mempunyai umat Islam terbesar di dunia," kata Ketua Komuniti Masyarakat Aceh Malaysia, Mansur Usman.
Mansur yang sudah 28 tahun berhijrah ke Malaysia menyifatkan penahanan komuniti punk baru-baru ini sebagai wajar.
"Punk adalah budaya liar yang mengancam sosiobudaya masyarakat Aceh. Sebelum pengaruhnya terus menular, ia perlu disekat.
"Sekurang-kurangnya kehidupan mereka masih boleh dibetulkan dan menjadi pengajaran kepada orang lain," ujarnya ketika ditemui di Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.
Bukan untuk menzalimi, katanya lagi, undang-undang syariah dianggap pelengkap ke arah kesempurnaan Islam.
Menurut peniaga makanan, Fida, 38, masyarakat Aceh menerima baik pelaksanaan undang-undang tersebut.
"Sebelum ini, gadis bebas memakai pakaian ketat dan tidak bertudung, begitu juga pergaulan lelaki dan perempuan. Namun, sekarang keadaan berubah.
"Mereka patuh kepada undang-undang kerana enggan dimalukan di khalayak umum," katanya yang pulang ke Aceh setahun sekali.


Sumber

Official Patah Seribu by Shila Amzah (full)

Sharing is Caring!
 
Video MTV untuk Shila amzah nie ada 2 versi. Jom tgok



yang ni plak versi ke2



dan yg ni plak versi AFIE :D



dan yang paling best bila Shila Amzah komen kat video yg fie nyanyi huhuhu :D

Friday, 23 December 2011

Fenomena Muzik K-Pop

Sharing is Caring!
 
FENOMENA K-Pop bukan saja melanda penggemar muzik di negara ini tetapi juga seluruh dunia. Siapa yang meminati kumpulan seperti Big Bang, Super Junior (Suju), Wonder Girls, 2PM, SDNS, Girls Generation dan Kara yang memiliki kelompok peminat tersendiri.


Big Bang









Malah rata-rata kumpulan muzik ternama dari Korea Selatan ini turut meraih pengiktirafan di peringkat antarabangsa. Umpamanya, Big Bang yang menang anugerah The Best Worldwide Act di MTV Europe Music Awards (EMA) 2011, November lalu.
Terbaru, yang menjadi perhatian di Jepun ialah kumpulan Kara dan Girls Generation yang berjaya mengungguli carta muzik di negara itu. Bahkan, Kara dan Girls Generation meraih keuntungan besar hasil penjualan cakera padat (CD) serta cakera video digital (DVD).


Secara keseluruhan, keuntungan diperoleh dua kumpulan muzik ini ialah RM3.6 bilion (8.98 bilion yen). Malah, Kara yang kini menjadi kumpulan K-Pop nombor satu di Jepun meraih keuntungan bersih RM1.9 bilion (4.93 bilion yen).


Girls Generation pula mendapat untung bersih RM1.6 bilion (4.05 bilion yen). Apapun, single Kara seperti Go Go Summer terjual 230,082 unit dan Jet Coaster Love pula mencatat jualan kira-kira 225,175 unit.


Menerusi penjualan itu, kedua-dua single itu berada di tangga ke-25 dan 26 dalam carta jualan. Bagi Girls Generation pula yang mengetengahkan single seperti Mr Taxi/Run Devil Run sekadar mencatat jualan 172,205 dan berada di kedudukan ke-46.


Pencapaian Kara dan Girls Generation itu sangat membanggakan industri muzik Korea. Bahkan, keuntungan diperoleh juga menyumbang pada pembangunan ekonomi negara Asia itu. Ternyata, pasaran muzik K-Pop kini sudah bertapak di seluruh dunia.


Kara yang kini dianggotai Park Gyuri, Han Seung-yeon, Goo Hara, Jung Nicole dan Kang Jiyoung ditubuhkan pada 2007. Hampir empat tahun aktif di persada muzik Korea, tiga album studio dihasilkan iaitu The First Blooming (2007), Revolution (2009), Step (2011).


Penerimaan baik di kalangan peminat muzik akhirnya mendorong Kara mengembangkan karier seni di negara jiran Jepun pada tahun lalu. Di Jepun, mereka muncul dengan dua album studio iaitu Girl’s Talk dan Super Girl (2011). Tidak ketinggalan, album kompilasi Kara Best 2007-2010.


Sementara itu, Girls Generation yang dianggotai sembilan gadis jelita, Taeyeon, Jessica, Sunny, Tiffany, Hyoyeon, Yuri, Sooyoung, Yoona pula sudah menghasilkan tiga album penuh serta tiga album mini sejak ditubuhkan pada 2007 lalu.


Seperti Kara, Girls’ Generation juga menghasilkan satu album penuh berjudul Girls’ Generation untuk pasaran Jepun tahun ini.


Tidak terkecuali, mereka turut menerbitkan album pakej semula, The Boys pada tahun ini untuk mengisi permintaan peminat
di Jepun.


Menerusi komen seorang peminat muzik Korea, Jung Hyun memaklumkan pengaruh K-Pop kini boleh dianggap berada di luar batasan apabila ia diterima di seluruh dunia. Malah lebih hebat apabila muzik K-Pop mampu bersaing di pasaran Eropah.


“Muzik K-Pop mewakili Asia apabila diterima baik di negara Barat. Saya nyata amat berbangga dengan kejayaan diraih anak seni Korea yang kebanyakannya masih muda seperti Big Bang, Suju, Wonder Girls mahupun Kara yang menjadi perhatian ramai.


“Perkembangan yang baik ini diyakini turut menyumbang kepada galakan untuk golongan muda yang lain menceburi industri muzik. Saya percaya masih ramai lagi remaja Korea yang memiliki bakat seni harus mendapat ruang dan peluang,” katanya.


Jung Hyun berkata, rakyat Korea tidak gentar berjuang walaupun bergiat aktif dalam industri seni. Ujarnya, selain fenomena muzik K-Pop yang makin meluas, Korea juga amat berbangga apabila industri drama dan filem juga tidak menghampakan.


Biarpun, pelbagai kejayaan hebat diraih, tetapi kontroversi juga tak mampu dielak. Sama ada pelakon ataupun penyanyi, kontroversi menjadi rencah kehidupan. Namun sokongan peminat yang menjadi mereka kuat dan mampu menghadapinya.


Sumber

Bagi RM1,000 dapat RM5juta

Sharing is Caring!
 
SEREMBAN: Akibat terlalu ghairah menjadi jutawan ekspres, seramai 259 individu yang rata-ratanya warga emas dari seluruh negara kerugian ratusan ribu ringgit kerana mendakwa terpedaya dengan satu skim pelaburan oleh dua individu termasuk seorang daripadanya mengaku dirinya seorang ‘Datuk’.








Difahamkan, kedua-dua dua individu berusia 40 dan 50-an itu bergerak di serata lokasi untuk menawarkan mangsa ‘Skim Dana Persisiran Pantai Labuan Kepada Pemilik Tanah Bumiputera’ yang didakwa memberi pulangan sebanyak RM5 juta dengan hanya pelaburan berjumlah RM1,000.
Semua mangsa berusia 40 hingga 60-an yang berminat dengan pelaburan itu dikatakan dipujuk supaya memohon pinjaman bank dengan mencagarkan tanah masing-masing bagi membolehkan mereka melabur lebih banyak.


Bagi tujuan itu, mangsa mendakwa diminta membayar RM1,600 kepada individu berkenaan sebagai kos menguruskan pinjaman ‘ghaib’ terbabit.


Bagaimanapun, selepas mangsa melunaskan bayaran bersama dokumen berkaitan, individu itu didakwa gagal dihubungi dan menghilangkan diri sehingga ke hari ini.

Hafiz AF7 - Watak (Video, Kord & Lirik)

Sharing is Caring!
 




C
Tangan dikocek
Em
Jalan menyenget
Am
Mata ke bumi
Em
Hati ke langit
F
Sabar menanti
G
Peluang datang
C
Begitulah

C
Selepas hujan
Em
Nanti kan nyaman
Am
Sesudah rebut
Em
Pastikan tenang
F
Setelah sukar
G
Juakan senang
Am
Lumrahnya

             F
Mundar mandir Congak resolusi
Am        G                     F
Kemana haluan hidup ini
             G
Terus tercari…cari

Chorus
                  C
Tak esok atau lusa
Em
Malah jua
               Am
Mungkin bila-bila
           G
Hidup berubah
            C
Namun kini
Em
Kala ini
             Am
Watak sebegini
           G
Ku perlakonkan

C
Tangan di dagu
Em
Duduk termangu
Am
Kopi secawan
Em
Tidak keruan
F
Sehari lagi
G
Kian berlalu
C
Begitulah

C
Lambungkan syiling
Em
Pilih antara
Am
Kepala bunga
Em
Betul dan salah
F
Menang dan kalah
G
Bukan pengakhir
Am
Segala

Thursday, 22 December 2011

Hisap Rokok Untuk KAYA

Sharing is Caring!
 
KUALA LUMPUR: “Saya tak sanggup hidup mewah hasil bantuan syaitan dan tak sangka suami menyara keluarga dengan duit daripada amalan khurafat,” kata seorang isteri selepas mengesan suaminya menggunakan ‘rokok tolak bala’ berharga RM15,000 sekotak bagi menjamin keuntungan dalam perniagaannya.


Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Wahida, 29, itu berkata dia pelik dengan sikap suaminya kerana lelaki itu bukan perokok, namun dia hanya menghisap rokok pada setiap malam Jumaat dan membuka pintu rumah seluas-luasnya.


“Bau asap rokok itu sangat busuk seperti bau bangkai menyebabkan saya bertambah curiga dengan perlakuannya,” katanya.
Menurutnya, suaminya yang juga ahli perniagaan mula berkelakuan seperti itu selepas hampir muflis setahun lalu akibat gagal melangsaikan hutang.


Bagaimanapun, selepas mula melakukan amalan menghisap rokok pada setiap malam Jumaat, lelaki itu memperoleh keuntungan sekelip mata dalam perniagaannya.


Wahida berkata, apabila dia bertanya suami berhubung tingkah laku peliknya dia dimarahi selain diminta tidak mencampuri urusannya.


“Selepas dia mula taksub dengan rokok itu, dia langsung tidak menunaikan solat. Saya pernah mengajaknya solat berjemaah, namun dia berang dan memarahi saya,” katanya ketika ditemui.


Akibat tidak tahan dengan bau busuk asap rokok termasuk kelakuan pelik suaminya itu, Wahida memberanikan diri memeriksa beberapa rokok yang disimpan di dalam almari suaminya.


“Selepas saya patahkan sebatang rokok, saya terkejut apabila mendapati kandungan ia dicampur dengan kemenyan yang sudah dihancurkan. “Berikutan itu, saya mendesak suami untuk memberi penjelasan dan suami memberitahu dia mendapatkan rokok itu daripada seorang bomoh di utara tanah air sebagai pelaris perniagaan,” katanya.




Wahida berkata, suaminya memberitahu rokok itu dikenali sebagai ‘rokok tolak bala’ dan sesiapa yang memiliki serta menggunakannya seperti disyaratkan dikatakan boleh mendapatkan keuntungan berlipat kali ganda dalam bidang perniagaan.


“Suami turut memaklumkan dia mengeluarkan hampir RM15,000 untuk mendapatkan sekotak rokok berkenaan yang mengandungi 20 batang, namun menyifatkan kos itu berbaloi kerana dia mendapat untung berlipat ganda dalam bidang perniagaan sehingga mampu membeli rumah mewah serta beberapa kereta,” katanya.


Selain itu, katanya, suaminya disyaratkan memberikan wang kepada bomoh terbabit setiap bulan RM1,500 bagi memastikan pelaris dipakainya kekal berdampingan dengannya dan jika enggan pelaris itu akan hilang. “Saya cuba menasihatkannya untuk kembali ke pangkal jalan dan saya tidak kisah hidup susah asalkan wang diperoleh dari sumber halal tanpa bantuan syaitan, namun dia tidak menghiraukannya.


“Saya juga hairan kerana setiap kali mendapatkan bantuan ustaz untuk memulihkan suami, dia pasti tahu dan memarahi saya,” katanya.


Sumber

Datuk AC Mizal

Sharing is Caring!
 


Tahniah kepada AC Mizal dan juga Eizlan Yusoff 


EMYLIA Rosnaida Abd Hamid dan Vieshantie Harun memberi kucupan mesra kepada suami mereka Pegerusi Eksekutif AC Konsortium Sdn Bhd, Mizal Zaini (AC Mizal) dan Pengerusi Eksekutif Blackstone Dagangan Sdn Bhd, Idris Md Yusof (Eizlan Yusoff) selepas dikurniakan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) dengan gelaran Datuk oleh Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah di Balairung Seri Istana Abu Bakar Pekan sempena memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Mulia Sultan Pahang. Foto: Halim Mat Ali (22/12/2011)
Sumber

Wednesday, 21 December 2011

Virus Spam Melanda FACEBOOK

Sharing is Caring!
 


Arghhhh x pasal2 ak nak kena cuci.. samak akaun FB... Tangan tu jgn gatal nk klik mende2 yang pelik tu..kang bjangkit semua kne remove kang hahah... 

Tiga Kata Versi Kura-kura

Sharing is Caring!
 
Assalamualaikum...





Pernah tak korang tengok kura-kura leh menyanyi? haha... sebenarnya tajuk untuk entry kali ini berkenaan dengan OST Movie terbaru berjudul Cinta Kura-Kura (KRU Studio)
Filem nie akan ditayangkan pada 1 Mac 2012. Dalam Filem nie Zizan Razak jadi kura2 haha.... antara pelakon yang ada ialah : Tiz Zaqyah, Aeril Zafrel, Zizan Razak (Raja Lawak), Shy8 (Ucop Wilcha), Fara Fauzana, Fizz Fairuz, Bob AF2, Norhayati Taib, Munir, Harun Salim Bachik, Tauke Raja Lawak, Daus AF8

Lagu Tiga kata nie da ade mcm2 versi dah... termasuklah versi AFIE :)

tp yang kat bawah nie versi  Marlon ahli kumpulan V.I.P 



FedEx Express (Hantar Secara Lambungan)

Sharing is Caring!
 
Jom kita saksikan rakaman kamera pengawasan yang berjaya dirakam oleh seorang pelanggan ke atas seorang pekerja FeDEX yang menghantar barang (Monitor LCD) dengan cara lambungan.. hehehe

Apa yang bole fi katakan ini adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan pekerja terbabit perlu diberikan tindakan displin (berhentikan je) Harap2 xda la kejadian mcm ni berlaku kat Malaysia yer :D

Duit Baru (Siri Baru Bank Negara Malaysia)

Sharing is Caring!
 




KUALA LUMPUR: Mata wang RM20 kembali diperkenalkan dalam Siri Mata Wang Baru oleh Bank Negara Malaysia (BNM) selepas lebih 16 tahun dihentikan pengeluarannya pada 1995.


Wang berwarna oren itu memaparkan ilustrasi dua spesies penyu yang hanya boleh ditemui di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Belimbing (Dermochelys coriacea) yang juga lambang hidupan laut tropika negara yang pelbagai serta berwarna-warni.


Siri Mata Wang Baru yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam, meliputi siri wang kertas dengan reka bentuk baru membabitkan nota RM10, RM20 dan RM100 serta wang polimer RM1 dan RM5. Nota RM50 menggunakan reka bentuk sedia ada.


Semua mata wang kertas dan polimer ‘berwajah’ baru itu akan mula diedarkan pada separuh kedua tahun depan manakala syiling baru meliputi lima sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen yang dilancarkan Julai lalu akan mula diedarkan kepada orang ramai Januari depan.


Ciri unik yang mencorak budaya dan warisan serta keindahan alam semula jadi yang menjadi nadi negara merupakan inspirasi serta ilham utama dalam reka bentuk wang kertas siri terbaru berkenaan.


Bertemakan ‘Keunikan Malaysia’, siri keempat wang kertas itu memaparkan ekspresi tradisional seni dan kraftangan, keajaiban alam, flora dan fauna, ekonomi dan tradisi, manakala bahagian depan semua denominasi wang kertas pula mengekalkan potret Yang di-Pertuan Agong pertama, Tuanku Abdul Rahman Tuanku Muhammad, bunga raya dan corak songket kain tenunan tradisional.


Sempena pelancarannya, BNM mengeluarkan wang kertas peringatan bagi siri mata wang itu membabitkan pengeluaran 500,000 set koleksi dua wang kertas (RM1 dan RM5) yang dijual pada harga RM15, 500,000 koleksi wang kertas RM20 pada harga RM30 dan 50,000 set enam wang kertas (RM1, RM5, RM10, RM20, RM50 dan RM100) yang dijual pada harga RM300.


Semua wang kertas peringatan berkenaan menggunakan nombor siri sama dan sah digunakan untuk sebarang transaksi. Bagi individu yang berminat, mereka boleh mendapatkan koleksi terhad itu di ibu pejabat BNM dan cawangannya di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching dan Kota Kinabalu mulai hari ini.

Sumber: hmetro

Monday, 19 December 2011

Kembara - Impian Anak Jalanan Kord Gitar (M.Nasir) - OLEY!

Sharing is Caring!
 


Lepas je tgok filem pendek yang bertajuk OLEY! terus fie cari lagu nie.. Suke Lirik & Melodinya.. kenapa baru skarang fie dgr lagu nie?? oh.. sangat best.. Oley! "Hudud Allah" Sebuah filem pendek yang menerangkan hudud secara umum. Filem pendek ini diterbitkan bertujuan untuk menjawab persoalan dan kekeliruan yang ditimbulkan dalam klip video 'Sembang Rakyat' yang bertajuk 'Musim hudud' dan 'Hudud PAS lagi'.Semoga klip video ini dapat memberi manfaat kepada para penonton.Kami sangat mengalukan perkongsian(share) video ini kepada masyarakat.






       Am               E  
Kau mampu patahkan sayapku
        F                 C
Kau mampu tambatkan kedua kakiku
  Dm                Am
Tapi kau tak akan dapat
  F                            E
Mematahkan semangatku untuk hidup
  
        Am             E 
Lampu neon digedung indah
      F                 C
Hanya pemikat mata yang tergoda
  Dm                  Am
Tapi aku kan tetap berjalan
  F                  E
Menuju tujuanku di sana

c/o
   C                  G
Berdendang anak jalanan
   Dm                      Am
Berdendang dengan rentak kehidupan
   C                 G
Ku mohon perlindunganmu
      E
Yang Esa

C                  G
Aku dan mereka sama
Dm                      Am
Punya hati dan punya cita-cita
C                 G
Kota ini tempatku belajar
 E
Erti hidup

        Am                E 
Ku tinggalkan kampung halaman
        F                C
Ku tinggalkan semua yang tersayang
  Dm                 Am
Demi masa depan yang cemerlang
  F                   E
Semoga aku diberi pedoman

Saturday, 17 December 2011

Najwa Latif - Carta Hati♥ Cover Lyric chords

Sharing is Caring!
 



Intro: C Am F G

C Am
Engkau duduk disitu
F
Diam tersipu malu
G
Mahu mendekati aku


C Am
Aku mulai resah
F
Hatiku jadi kebah
G
Melihat dirimu aku rebah


C Am
Tapi hati ini kuat menyatakan
F G
Kau terkini duduk dicarta hati


C
Lagu cinta kita bermula
Am
Dari mata turun kejiwa
F
Dari teman menjadi cinta
G
Dan berjanji untuk setia
C Am
Sehidup semati kita
F
Menjanjikan bahagia
G
Untuk kita berdua selamanya


Bridge: C Am F G
Ooo…Ooo…Aaa...Aaa…


C Am
Jangan engkau jangan pergi
F
Jangan tinggalku sendiri
G
Jangan tinggalkan carta hati


C Am
Kau janjikan bahagia
F
Ku janji kau tak terluka
G                                         C
Teruslah berada dicarta hati kita


Outro: C Am F G
Lalalala…Ooo…Ooo…Lalalala…Mmm…

Wednesday, 14 December 2011

Easy Way to Play Guitar (Simple & Basic Chord)

Sharing is Caring!
 
Boleh dikatakan ramai yang tanya fie cara2 untuk bermain gitar... Sebenarnya kalau nak main gitar senang jer.. tp yang penting kena ada MINAT dan RAJIN utk belajar :D  mula2 memanglah susah skit sbb kita nk biasa kan jari jemari kita dan nak hafal kord/nada... sma la jugak kalu kita nk membaca, kena  blajar ABC smpai Z pastu blaja suku kata dan seterusnya.. so kat bawah nie fie ada sediakan Kord basic yang fie pon slalu gunakan.. Semoga berjaya :)

klik Gambar utk Tumbesaran :)
klik Gambar utk Tumbesaran :)


Afie - Mengubat luka jiwa (Original) Kord Gitar & Lirik

Sharing is Caring!
 


























Mengubat Luka Jiwa - Afie
Am                               Em
Telah ku cuba untuk pertahankan
F                                  C
Cinta yang kita bina bersama
Dm                                Am
Segala-galanya telah berubah
E                                        Am
Cinta mu hilang sekelip mata

Am                                    E
Tidakkah engkau tahu di hatiku?
F                                   C
Hanya mencintaimu selalu
Dm                                        Am
Namun tidak pernah kau menyedari
E                                          Am
Malah hatiku sering kau sakiti

Am                  Dm
Ku bersabar, ku terima
                    G                                C  - E
Mungkin kita tiada jodoh tuk bersama
Am                                 Dm
Mungkin engkau kan fahami
                 E                                Am
Setelah ku tiada bersama mu lagi


Am                                    E
Kini segalanya sudah terlambat
F                                   C
Pintu hatiku tertutup rapat
Dm                                      Am
Hanya doa yang menjadi penawar
E                                            Am
Mengubat luka jiwa yang sengsara
E                                            Am
Mengubat luka jiwa yang sengsara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...